Årsmöte med föredrag

Hjärtligt välkomna till Törebodakretsens årsmöte söndagen 26e mars kl. 18:00.

Mötet kommer att hållas på Sötåsens Naturbruksgymnasium i sal A1. Det kommer att hållas ett föredrag före mötet av Bengt Wiedow i ämnet ’Våra skalbaggar’.

Föreningen bjuder på fika.
För frågor hör av er till Karl Johan Gustafsson 070-623 54 52.

Har du ett intresse i vår förening?

Hej på er!

Nu är det dags för ett nytt år med nya möjligheter.

Skulle du kunna tänka dig att intressera dig lite mer för vår förening?
Vi söker dig som skulle tycka att det är roligt att engagera dig, och till och med kanske bli en del i styrelsen. Vi skulle önska oss några fler ledamöter med lite nya åsikter och idéer som vill vara med och tycka till.

Vid intresse kan du höra av dig till Kenneth Ingemarsson på +46 768 177 712. Gör detta innan 1/3-2023 så är det i god tid innan vårt årsmöte 26/3.

Stort arbete vid Borreboda dammar

I förra veckan slutfördes restaureringen/grävningen på onsdagen. Vi hoppas att resultatet blir bra och att vi får fram lite större öppen vattenyta.
I dag onsdag 16/11 var vi en grupp, som jobbade med lite olika saker som behövde göras efter både stormen och grävningen.
Några rensade ris och försökte snygga till vallen längs vägen, där grävningen gjordes.
En annan grupp  tog hand om ett nedfallet träd längs stigen mitt i området.  Vi försökte också snygga till vid ett nedblåst träd alldeles väster om parkeringen. Även grusgången fram till tornet fick en översyn med kantning och krattning.
Eventuellt blir det ytterligare ett arbetstillfälle innan vintern kommer på allvar.
Vi inte bara jobbade utan hann förstås med en fika också!!

Foto: Hans Johansson

Årets sista utflykt

Lördagen 29:e oktober var det dags för årets sista utflykt. Vi samlades som vanligt på torget, 7 st deltagare,  för samåkning till udden vid Ymsens nordöstra kant. När vi kom fram hade Christer redan ställt upp sina tubkikare. Han hälsade oss välkommen och berättade lite om vilka fågelarter vi troligen kunde se. Efterhand hade de flesta av oss sett många salskrakar, storskrak, någon skrattmås, grågäss, skäggdopping, någon bergand och vigg. Efter en stund fick vi sällskap av flera skådare från Skövde och Mariestad. Lite av dagens höjdpunkt blev det när en mäktig  havsörn, kanske 5-6 år gammal, kom flygande i en båge alldeles framför oss. Många av oss märkte snart att det blev kyligt i den sydvästliga vinden. Efter fika och trevlig samvaro styrde vi kosan tillbaka till Töreboda.

Foto: Hans Johansson

Höstfåglar vid Ymsen

Hej på er!

Häng med ut på lördagen 29e oktober. Då besöker vi norra delen av Ymsen för att se ett förhoppningsvis stort antal fåglar som rastar på sin väg söderut.

Om du vill hänga med så har vi samling vid torget i Töreboda kl. 09:00, möjlighet finns för samåkning. Varma kläder och fika rekommenderas.

Törebodakretsen ute bland svampar

Igår var det dags för årets svamputflykt. Hela sexton stycken förväntansfulla plockare hade samlats på torget för avfärd till skogen öster om Hindrikstorp. Berit hade i förväg rekat ett område, som visade sig vara rikt på olika svampsorter. Dock inte mycket kantareller.
Vi hittade ett 15-tal olika arter. Berit visade och  berättade om de olika arterna såsom skivlingar, riskor, soppar. Några av sopparna var sammetssopp,  sandsopp, brunsopp, smörsopp. Efter några timmars letande flyttade vi till ett nytt ställe, där vi intog vårt förmiddagskaffe. Där repeterade Berit vilka arter vi hade hittat tidigare.
Efter detta var vi alla nöjda  och vände hemåt efter en härlig förmiddag i skogen.
Nedanför har vi fantastiska bilder från dagen 🤗

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Kom med oss ut och lär dig svamp

Nu är hösten här, så söndagen 18e september kl 10:00 ger vi oss ut för att söka olika matsvampar i vår kommun.

Ledare är svampkonsulenten Berit Lidar. Samling vid torget i Töreboda. Samåkning är möjlig. För frågor hör av er till Hans Johansson 070-277 85 41.

Tivedsvandring

I söndags var det dags för vår  traditionella tivedsvandring. Ett antal medlemmar samlades på torget för samåkning till entren till Tivedens nationalpark. Vi bestämde oss för att gå en kortare vandring i lätt terräng.
Först gick vi längs vägen och upp till Metesjön. Det märktes att hösten kommit, inte många blommor fanns kvar
att se. Längs vägen växte mycket örnbräken.
När vi närmade oss Metesjön fick vi se en mycket liten groda på vägen. Det var roligt för lilla Lilo, som kunde ta fram sin lupp och titta närmare på den. Därefter gick vi ett kort stycke på  leden upp till en liten göl, Bottnalösen.
Sedan var det dags för förmiddagsfika, som vi intog vid grillplatsen. Alla var sedan nöjda och vi återvände till bilarna för hemfärd.
På bilderna ser vi det glada gänget som njutit av Tiveden 🙂

Foto: Hans Johansson

Foto: Hans Johansson

Slåtter Mockeltorp

I dag var vi några, som slåttrade ängen vid Mockeltorp. Vi gjorde detta med föreningens nya slåtterbalk.
Lite sent egentligen tyckte Bosse men bra att det blev gjort. Vi får ju bidrag från läns-
styrelsen för skötsel av båda Mockeltorp och Ölmestorp.
Hoppas att backsipporna blommar lika rikligt nästa år.
Tyvärr kom det ösregn så vi fick avbryta innan vi var helt klara.
På bilden har vi Bosse och Anders som jobbar på. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man kör den tunga balken
i en sluttning.

Foto: Hans Johansson