Krig mot lupiner

Tisdagen 20/5 har två tappra medlemmar gjort ett första försök att bekämpa lupinerna vid Borreboda dammar. Hans och Anders körde var sin röjsåg och jobbade vid tornet och längs naturstigen. De bedömde att det just nu var lämpligt innan blomning, för att minska spridningen

Anders redo att bekämpa lupiner
Foto: Hans Johansson

.

Föreläsning om skog med Sebastian Kirppu

Välkomna på föreläsning!

’Den svenska skogen efter 70 år av kalhyggesskogsbruk’ blir rubriken på Sebastian Kirppus föreläsning om våra skogar.

Här kommer han med stor inlevelse föreläsa om skogens betydelse för klimatet och biologisk mångfald. Så kom till Gjutaren 24/5 kl 14.00.

Vårens fågelexkursion

I lördags 26/4 gjorde vi vårens utfärd till sjön Östen. Vi var sex medlemmar som träffades vid Sveneby kyrka och sedan gick ned till plattformen. Det var var lite småkallt i vinden men solen värmde skönt och vi njöt verkligen av hur vackert det var i naturen.

Vi tyckte att det inte var så mycket fåglar aktiva men vi såg bl a en havsörn sitta i en trädtopp, en större mängd krickor, gluttsnäppa, en stor flock tranor, gråhäger, hämpling, knölsvan.

Foto: Hans Johansson

Gott arbete utfört

Igår lördag 12/4 var vi några som träffades vid Ölmestorp för att snygga till ängen. Som vanligt hade vildsvinen gjort stora skador. Vi ska försöka få hjälp av lantbrukare att köra med ringvält. Vi kollade också på de hamlade träden, behöver kanske göras till vinter igen.

Foto: Hans Johansson

Ölmestorps äng

Lördagen 12e april utförs säsongsförberedande arbete i Ölmestorps äng. Välkommen till ängen, jobb utförs mellan klockan 13:00-15:00. Medtag gärna lite redskap som till exempel kratta, sekatör med mera. Glöm inte fika. För frågor hör av er till Bo Kindbom 076-025 66 49.

Hållbarhetsvecka 16/3-22/3

Kom och möt oss från Naturskyddsföreningen under hållbarhetsveckan! Måndagen den 17 mars kommer representanter från föreningen finnas på plats i Gjutaren. Kom och prata med oss om exempelvis biologisk mångfald, miljöfrågor, naturvård, invasiva arter, faunaväkteri med mera.

Passa också på att undersöka dina artkunskaper med hjälp av materialet Naturfalken! Naturfalken är som ett ”simborgarmärke” i artkunskap och under eftermiddagen finns möjlighet att försöka ta märket Stenfalken och/eller Tornfalken.

Vi ser fram emot många trevliga möten med er!

Låt falken flyga högt!

En återtagen klassiker: Höstträff

I söndags inbjöd kretsen till höstmöte på Sötåsen. Ett drygt 10-tal medlemmar slöt upp. Vi hade inbjudit Fredrik Tegnér att komma och berätta om smådjur i Sverige och groddjur och ormar i syd och Centralamerika.
Fredrik började visa fantastiska bilder på spindlar, som finns i Sverige. T ex vinkelhoppspindel, lockespindel, getingspindel, nyckelpigespindel.
Han fortsatte sedan med flera bilder på och berättelser om arter av pilgiftgrodor. Dessa kännetecknas av att de har starka färger, som skall tala om att grodan är giftig. Pilgiftgrodorna är också små i storlek.
Fredrik visade avslutningsvis några bilder på t ex röd arapapegoja, leguan, vrålapa, kajman och den kanske mest fotograferade grodan, rödögd bladgroda.
Efter Fredriks bildvisning bjöds vi på kaffe och smörgås.

Ny skylt vid Ölmestorpsängen

Nu har föreningen satt upp en ny skylt i solskenet vid Ölmestorpsängen. Här kan du läsa om ängen och arterna du kan finna här.

Med på bild är föreningens ordförande Bo och vice ordförande Anders.

Foto: Hans Johansson