Ölmestorps äng

Lördagen 12e april utförs säsongsförberedande arbete i Ölmestorps äng. Välkommen till ängen, jobb utförs mellan klockan 13:00-15:00. Medtag gärna lite redskap som till exempel kratta, sekatör med mera. Glöm inte fika. För frågor hör av er till Bo Kindbom 076-025 66 49.

Hållbarhetsvecka 16/3-22/3

Kom och möt oss från Naturskyddsföreningen under hållbarhetsveckan! Måndagen den 17 mars kommer representanter från föreningen finnas på plats i Gjutaren. Kom och prata med oss om exempelvis biologisk mångfald, miljöfrågor, naturvård, invasiva arter, faunaväkteri med mera.

Passa också på att undersöka dina artkunskaper med hjälp av materialet Naturfalken! Naturfalken är som ett ”simborgarmärke” i artkunskap och under eftermiddagen finns möjlighet att försöka ta märket Stenfalken och/eller Tornfalken.

Vi ser fram emot många trevliga möten med er!

Låt falken flyga högt!

En återtagen klassiker: Höstträff

I söndags inbjöd kretsen till höstmöte på Sötåsen. Ett drygt 10-tal medlemmar slöt upp. Vi hade inbjudit Fredrik Tegnér att komma och berätta om smådjur i Sverige och groddjur och ormar i syd och Centralamerika.
Fredrik började visa fantastiska bilder på spindlar, som finns i Sverige. T ex vinkelhoppspindel, lockespindel, getingspindel, nyckelpigespindel.
Han fortsatte sedan med flera bilder på och berättelser om arter av pilgiftgrodor. Dessa kännetecknas av att de har starka färger, som skall tala om att grodan är giftig. Pilgiftgrodorna är också små i storlek.
Fredrik visade avslutningsvis några bilder på t ex röd arapapegoja, leguan, vrålapa, kajman och den kanske mest fotograferade grodan, rödögd bladgroda.
Efter Fredriks bildvisning bjöds vi på kaffe och smörgås.

Ny skylt vid Ölmestorpsängen

Nu har föreningen satt upp en ny skylt i solskenet vid Ölmestorpsängen. Här kan du läsa om ängen och arterna du kan finna här.

Med på bild är föreningens ordförande Bo och vice ordförande Anders.

Foto: Hans Johansson

Spännande höstmöte 17/11

Alla är varmt välkomna till vårt höstmöte 17/11 kl.18.00. Detta i Sötåsens naturbruksgymnasiums lokaler.

Fredrik Tegnér berättar och visar bilder: från färgglada småkryp i Sverige till pilgiftgrodor och ormar i central- och Sydamerika.
Vi bjuder på fika efteråt.

Foto: Fredrik Tegnér

Foto: Fredrik Tegnér

Foto: Fredrik Tegnér

Årets färd till Tiveden avklarad

I söndags var det dags för årets tivedenvandring under ledning av Bo Kindbom. Ett antal vuxna och 3-årige Nilo samlades på torget för samåkning. Vi åkte till huvudentrén vid Stenkälla, där vi började med att gå på Trollkyrkorundan upp till Metesjön. En ganska jobbig början.
Bosse visade på ett antal mossor, lavar och svampar som t ex vitmossa, fönsterlav,  klibbticka, honungsskivling, pluggskivling, garnlav. Vid
Metesjön intog vi fika och 11-kaffe.
Några av de vuxna fortsatte sedan lite längre då vi gick leden upp mot lilla Trollkyrka. Väl där tyckte vi att vi var nöjda och vände så hemåt på trollkyrkoleden, som visade sig vara extra jobbig i det varma vädret.

Vandring i ursköna Tiveden

Söndagen 8/9 far vi åt Tivedsskogarna för årets vandring. Planen är att avlägga en kortare vandringstur först för små barn med mera. Sedan tar vi en paus (glöm då inte att medtaga fika), och önskas kan man avsluta med en längre tur.

Samling vid torget i Töreboda vid 09:00. Vid frågor kontakta Hans Johansson 070-277 85 41.